Поредният локдаун в COVID-пандемията съвсем изостри отношенията между хотелиери и ресторантьори.От Българската

...
Поредният локдаун в COVID-пандемията съвсем изостри отношенията между хотелиери и ресторантьори.От Българската
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори се скараха кой да бъде затворен

Поредният локдаун в COVID-пандемията напълно изостри връзките сред хотелиери и ресторантьори.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), които съставляват главно притежатели на хотели, обявиха, че няма да седнат на една маса за диалози с организации като Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение " Българска асоциация на заведенията " (БАЗ). 

Хотелиерите не желаят да дискутират възможни общи дейности по отношение на наложените ограничаващи ограничения в пандемията с въпросните две организации на притежателите на заведения, защото през последните месеци те са разединявали бранша. " Говориха срещу други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за опълчване сред хотелиери и ресторантьори ", напомнят в особено мнение от БХРА.

Още при втория локдаун, разгласен в края на ноември, СЗБ и БАЗ се възмутиха от работещите заведения за хранене в хотелите, които не спазват вечерния час и до 50% претовареност, като освен това одобряват гости, които не са посетители на хотела. Сега ресторантьорите приканиха за цялостен локдаун и затваряне на работещите ресторанти в хотелите. На това хотелиерите дадоха отговор с апел да се затворят и хотелите, с цел да може да употребяват обезщетения.

Още през лятото от БХРА възнегодуваха, че министър председателят Бойко Борисов води диалози за антикризисни ограничения само с ръководителя на едно от сдруженията на ресторантьорите - Ричард Алибегов, и подценява останалите представители в този бранш.

В същото време от БХРА афишират, че желаят да обсъждат значими тематики с организации и институции, " само че при ясни правила и с тези, които не проповядват и не работят за разединение на целостта на туристическата промишленост в страната ".

Например от асоциацията са предложили на държавата да сътвори нова скица за целево подкрепяне на хотелиерския бранш, като се предложат обезщетения за всички обекти с най-малко 30% спад на оборотите за определен интервал.

Хотелиерите към този момент показаха пред политическите сили претенции за коренна смяна на метода, по който се концесионират плажовете, като отстранен конционните такси към страната, а за сметка на това чадърите и шезлонгите станат безвъзмездни. 

Те упорстват още краткотрайно да се замрази дейността на неработещи туроператори и туристически организации, като през този период не се изисква поддържането на професионалната застраховка. Оказва се, че казусът засяга множеството притежатели на хотели, които имали и регистрация за туроператор и турагент. Когато се реши да се възобнови активността на съответната компания с регистрация за туроператор и турагент, това да става единствено със заявление до Министерство на туризма и показване на действаща застрахователна лавица, оферират от БХРА.

Оттам упорстват и за понижаване на туристическия налог още преди началото на летния сезон. Съгласно настоящата нормативна уредба размерът му се дефинира от Общинските препоръки в границите от 0,20 лева до 3,00 лева за всяка нощувка, съгласно размера на обитаемоте места и категорията на местата за настаняване. 

Хотелиерите приканват още общините да понижат на половина туристическия налог отвън сезона за лица до 18-годишна възраст, както и за хората над 60 години.

БХРА желае и 5-годишен мораториум върху налог здания за незавършени и невъведени в употреба градежи. За да бъдат употребени съответните обекти, притежателите им би трябвало да ги завършат като вложат персонални средства или средства получени посредством банково кредитиране. В момента финансирането на нови проекти и разсрочването на изискуемите от банките суми по заеми, е съвсем невероятно. При актуалната, извънредно сложна за справяне обстановка, огромна част от започнатите обекти, няма да бъдат приключени, надлежно няма да могат да се употребяват, само че налог ще се дължи от притежателите им. 

Освен това хотелиерите оферират да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети, като те се ползва за автобусен и ж.п. превоз, изключително в крилата на сезона. Напомнят и за остарялото им искане страна в по-голяма степен да субсидира ваучери за почивки на български жители в нашите курорти.БХРА предлага да се дават ваучери за настаняване сходно на ваучерите за храна, с цел да можем да активираме българския пазар, а всеки служащ самичък да реши защо да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.

Те упорстват и гласуваните в средата на 2020 година краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност до 9 % заведенията, която съгласно тях е една от най-работещите обществени и стопански мерки  в рецесията и тя би трябвало да бъде продължена и след края на 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР